Kako da nam odeća traje duže?

Ono što je meni izuzetno važna poruka koju želim da pošaljem je ideja o tome da nema smisla govoriti o nečemu da je loše, ako ne ponudimo alternative i inspirišemo jedni druge na promene.

Svesna sam da nismo svi u stanju da u Srbiji kupujemo od dizajnera, da i dalje postoje predrasude o toj vrsti kupovine, ali mi se čini da sam premalo pisala o načinima da sačuvate vašu garderobu koja je već kupljena.

Pored zašivanja i ručnog veza koji smatram izuzetno kreativnim načinom na koji možemo unaprediti izgled pohabane ili pocepane odeće, smatram da je bitno da naučimo kako da održavamo garderobu koju posedujemo, i kako da naučimo da je nosimo na više načina.

Ono što je bitno da napomenem pre nego što počnemo je da je bitno da birate kvalitetne materijale, i pokušate da preskočite kupovinu komada koji su izrađeni od plastike. Ukoliko želite, možete sebi postaviti neku vrstu izazova, odaberite broj meseci u kojima nećete kupiti ništa što na etiketi ima oznaku: Polyester, Acrylic, Nylon, Spandex, Acetate.

Ukoliko vam je to preveliki iskorak, onda se samo usresredite na to da ne kupujete odeću koja je providna, i kojoj se još u prodavnici vidi da nije dobro ušivena. Ta odeća će vrlo kratko trajati, i teško će biti da je održavate, što znači da će pre postati spremna za bacanje. Zapamtite da nije bitno da odmah pređete na najodrživiji model ponašanja, nego treba da budete blagi prema sebi, učite, istražujete alternative, i postepeno menjate navike.

Ne mogu da garantujem da će odeća preko noći postati bolja, kao što se to Pepeljuzi desilo, ali vas uveravam da će saveti biti korisni kako za vaš novčanik, tako i za vašu odeću.

održavanje-pranje-odeće-svilene-bube

Evo nekih ideja koje možete primeniti da bi vam odeća duže trajala. 

Kako prati garderobu i očuvati je?

Odmah ću početi sa najbitnijim: svaka odeća koja u sebi sadrži plastiku, prilikom pranja u veš mašini odpušta mikroplastiku koja je veličine od oko 5 mm i nevidljiva je oku. Ta mikroplastika završava u našim rekama, i morima, te je životinjski svet unosi u sebe, i naučnici do sad uspeli da pronađu deliće plastike u hrani koju mi koristimo svakodnevno. Iako su minijaturni ovi delići plastike u sebi sadrže hemijske supstance koje su pokupile iz deterdženta i hemikalija koje odeću čuvaju od zapaljivosti.

 

Perite na Nižim Temperaturama

Ukoliko perete odeću koja nije jako zaprljana, odnosno ukoliko perete odeću koju svakodnevno koristite i želite samo da je osvežite perite je na 30 stepeni Celzjusa. Iako je uvreženo mišljenje da se samo delikatna odeća pere na ovim temperaturama, istina je da su deterdženti i mašine danas poprilično uznapredovali, i da mogu odlično da operu odeću i pri ovoj temperaturi. Peškire, i posteljinu nastavite da perete na višim temperaturama od 40 stepeni celzjusa, ali zaista nije neophodno da ono što svakdonevno nosite i ne prljate jako perete u hladnijoj vodi. Dobre strane ovakvog pranja je to što će se odeća manje oštetiti, manje će izlaziti boja, i ušteda energije će biti značajna.

Savet stručnjaka koji se bave ovom temom je i da smanjimo broj obrtaja u mašini, kako se nežniji materijali ne bi puno tumbali i razvlačili. 

Koristite Manje Deterdženta

Osim što možete da smanjite troškove ovom malom promenom, korišćenjem polovine od propisane količine deterdženta i dodavanje sode bikarbone koja radi kao buster deterdžentu manje ćete oštetiti odeću i smanjićete štetan uticaj vašeg domaćinstva na reke.
Setite se samo one reklame za Orbit, koje uvek prikazuju kako je potrebno uzeti dve žvake, a mi vrlo dobro znamo da je dovoljna jedna.

deterdžent-pepeljuga-svilene-bube

Dakle, polovina od propisane količine deterdženta i 100 grama sode bikarbone pri svakom pranju (cena 500 grama sode bikarbone je oko 80 dinara). Odeća će izgledati isto kao i sa propisanom količinom deterdženta, ali će duže trajati i ona i vaš deterdžent.

Provetrite Odeću

Nekada pranje odeće nije neophodno, ali je neophodno da odeću provetrimo kako bismo je ponovo obukli. Dakle ukoliko uspete neke odevne predmete da sačuvate od pranja tako što ćete ih provetriti kada provedete vreme u dimu cigareta, ili u nekom drugom mirisu koji nije prijatan, automatski ćete sačuvati vek te odeće. Ne morate iznositi napolje tu odeću ali bi bilo dobro da stoji na mestu u stanu u kojem će strujati vazduh, kako bi mirisi otišli. Isto tako, pokušajte da obučete nešto bar 2-3 puta pre nego što bacite na pranje. Ove godine je idealno da to vežbate, jer se manje krećemo među ljudima, pa možete i da odkrijete koliko često nešto možete obući pre nego što bacite na pranje. 

čuvanje-odeće-svilene-bube

Nemojte pogrešno da me shvatite, ukoliko se uflekate ili ukoliko se javlja neprijatan miris koji ne prolazi, operite odeću. Niko vam ne savetuje da idete okolo usmrđeni, samo je možda momenat da postavite sebi pitanje da li je ovo zaista za pranje pre nego što nešto bacite na pranje. Nećete uštedeti samo novac, pomoći okolini nego ćete i sebi uštedeti vremena koje nekad ume da se svede na konstantno pranje veša.

Odaberite Prirodno Sušenje

Zimi deluje kao da je nemoguće osušiti veš napolju, i zato su mnogi usled pojeftinjenja mašina za sušenje pohrlili da ih kupe. Ove mašine ne samo da koriste značajne količine energije, utiču loše na vašu garderobu, i skraćuju joj vek. Jasno je da ćete posegnuti za upotrebom ove mašine kada vam nešto brzo treba suvo, ali kada ste u mogućnosti pokušajte da izbegnete upotrebu ove mašine i da odaberete prirodno sušenje.

Džempere Slažite na Police

Džemperi se vrlo često rastegle kada ih držimo na ofingerima, i zato je najbolje da ih slažemo na police kako ne bi izgubili svoj oblik i izgledali isisano. Ovde ću još napomenuti da kada birate džempere, pokušate da odaberete one od vune, jer je zapravo najveći deo mikropalstike baš iz onih akrilnih džempera koje tumbamo po veš mašinama. 

Ukoliko Se Uflekate Odmah Uklonite Mrlje

Kada vam se desi da se pojavi fleka na odeći, najbolje je odmah reagovati. Neke od najčešćih fleka su one masne, i preporuka je da se one pokriju talkom, ili brašnom. Ja često u tom slučaju koristim i deterdžent za pranje posuđa u kombinaicji sa vodom. Vrlo česte su i fleke od kafe koje se moraju odmah sanirati vodom i glicerinskim sapunom. Ponekad je dovoljan i običan sapun za ruke. Kada se desi mrlja od krvi, bitno je da je isperete hladnom vodom. Savetujem vam da posetite i sajt Mogu ja to sama kako biste pokupili još kvalitetnih saveta za uklanjanje fleka sa odeće. Tamo je i savet kako ukloniti žutilo sa stare garderobe, koji nameravam da uskoro isprobam u nadi da ću uspeti da osvežim neke komade čarobnim štapićem zvanim hemijska reakcija izbeljivača.

 

 

Očekujem da mi i vi javite vaše male trikove za duži vek odeće u komentarima na blogu ili na Instagramu Svilene Bube.

Vrlo rado ću dopuniti tekst sa njima, a trudiću se i da ga dopunjujem sa vremena na vreme.

Hvala na pažnji!

fotografije: Pinterest

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.