Crni Red Carpet Golden Globes 2018

Po starom srpskom običaju, jutros sam poslala Sanji i Jeleni link sa fotkama haljina sa Golden Globes događaja.

red carpet black dress time is up
red carpet golden globes 2018

Za razliku od prethodnih red carpet događaja, pomalo je suvišno bilo komentarisati ko je kako uklopio boju haljine sa bojom kose i očiju, kada su se apsolutno sve zvanice obukle u crno!

Po dogovoru, sve dame su bile u crnim haljinama kako bi podržale #timesUp pokret koji se bori protiv seksualnog uznemiravanja žena u filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj industriji. Neke od njih su se umesto sa frajerima, pojavile sa poznatim aktivistkinjama za rasnu i rodnu ravnopravnost. Da, Ema Votson i Meril Strip su bile jedne od njih.

ema votson
Ema Votson i aktivistkinja Marai Larasi

Da li su baš svi nosili crne haline?

Jelena je odmah primetila koliko je glupo što nisu donirali te iste preskupe haljine i došle sve u helankama, ali ja sam u fazonu da je dovoljan napredak i to što su se sve dogovorile oko boje koja će ih predstavljati i bile dovoljno kolegijalne da jave svim koleginicama za dress code.

Baš kao što sam ja na Snježinoj svadbi promašila memo i obukla zlatno umesto crvenog, i za to našla dobar izgovor, tako je i indijka Meher Tatna rešila da se pojavi u crvenom što je objasnila kulturološkom odlukom. Ona je naglasila da se u Indiji veruje da se ne može nositi crnina na svečanim događajima, i da bi njena majka koja to gleda, bila užasnuta da ju je videla u crnom.

indijka Meher Tatna

Naravno, momenat večeri nikako nije bila ideja o istoj boji haljina koju su sve ispoštovale, niti dirljivi govor Opre Vinfri o tome kako će baš ona biti inspiracija mladim crnkinjama širom Amerike… Za mene je momenat večeri onaj u kojem je Natali Portman naglasila da su samo muškarci nominovani kao najbolji režiseri i podarila nam njen predivni osmeh.

Jer haljine su jedno, a moć da se preispitaju mogućnosti i privilegije određenih članova društva su nešto sasvim drugo.

Bravo Natali!

U iščekivanju dodele Oskara, koji će pokazati koliko je ova ideja istrajna, ne mogu da se ne zapitam da li će na ovaj način umreti institucija crvenog tepiha, ili će on sada postati oružje za uticaj na javno mnjenje.

Na kraju, moda kao i uvek ostaje lahmus papir promena u društvu i treba da cenimo ovaj momenat kao jedan istorijski koji se odvija paralelno sa činjenicom da je donet prvi zakon po kojem plate muškaraca i žena ne smeju biti drugačije. Doduše zakon je donet na bajkovitom Islandu, ali nije teško nadati se da će on postati realnost za generacije koje dolaze jer samo ekonomska nezavisnost može biti garant ostalim vrstama nezavisnosti kojima se stremi.

.Angelina Popović.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s