Uputstvo za život u Kini vol.2


Postoji pesma u Kineza koja ide nekako ovako:
                                                        „Kada me ostaviš samu i odeš u boj
                 otićiću u polje i naći krastavac da mi pravi društvo u postelji dok te nema.“

0

*slobodan prevod

Ne znam zašto sam započela tekst ovim podatkom, ali možda ste sada bliže toku misli Kineza i korak bliže upoznavanju njihove kulture i pitanju da li zapravo želite da je upoznate.

No, vratimo se prvobitnoj temi kojom ćemo se pozabaviti u današnjem izveštaju – noćni život u Kineza. Pokušaću da vam predstavim dve varijante, jednu koja je bliža tradicionalnom kineskom partijanju i drugu koja više odgovara nama – zapadnjacima.

KTV

Skraćeno od Karaoke TV iliti TV u sobi i dva mikrofona na stolu.
KTV sam posetila više puta nego što želim da priznam. Uglavnom radnim danima kada posle posla ne želim da odem kući i sedim ispred ventilatora, jedinog mesta na kom se neću istopiti.
Verujem da KTV-a po broju stanovnika u Kini ima isto koliko i kladionica po Srba. Uglavnom su smešteni na poslednjim spratovima random zgrada sa specijalnim liftom koji vodi direktno gore. Sam dolazak predstavlja iskustvo koje više liči na početne scene iz „Hostela“, al Kina je sigurna zemlja… Barem mi je tako mama rekla.

 

Po izlasku iz lifta dočekaće vas dečačić ili devojčica, obučeni u nešto što nalikuje školskoj uniformi i povesti kroz lavirint od hodnika, ispresecanih laser svetlima, do slobodne sobe. Nikada nisam uspela da izbrojim sva zatvorena vrata pored kojih smo prošli, ali iz svake sobe je uvek dopirala muzika i pevanje praćeno menjanjem boja svetla, bez obzira na doba dana/noći kada bi se obreli tamo.

Potom biste dobili karticu vaše sobe sa ogromnim ekranima po sredini svakog zida, stočićem sa mikrofonima na sredini i kožnom garniturom u jednom uglu.

Dalji opis izgubio se u izmaglici mojih misli, a verujem da ni ne bih to iskustvo uspela prikazati rečima.

1

Po povratku kući obavezna tableta Kafetina i ujutru niko neće znati šta je bilo iza zatvorenih vrata i zašto vam je Toxic u mislima.

*fun fact: Ukoliko ste stranac u KTV-u jedino što morate da platite je iznajmljivanje sobe, što dođe neka 3-4 evra po osobi. Piće, a ponekad se nađe i kikiriki, dobijate džab džaba.

Western China

Među muzikom koju sam mogla da slušam u avionu postojala je kategorija Western. Logika mog mozga povezala je ovo sa kaubojima i zapadom i stvorilo jedno ogromno pitanje. Zašto bi neko slušao muziku iz vesterna u toku devet sati leta? Ispostavilo se da se u toj kategoriji nalaze Bijanse, Britni i Selin Dion i da je za Kinu sve što nije njihovo divlji, divlji zapad.

Dakle, ako pronađete i sebe u ovoj kategoriji postoje određene beneficije koje nosi teret došljaka.
Jedna od njih jeste džaba piće na račun vaše egzotičnosti.

Sad, ne mogu reći da ne postoji caka koju nosi odlazak u grad bez potrebe za novčanikom. Pre samog izlaska potrebno je da imate kontakt osobu koja će vam srediti sto. Ja se lično ne sećam gde smo upoznali predivnu Floru sa sočivima boje duge koja bi opušteno stala u prostor jednog prosečnog džepa, ali hvala joj za sve mini paradajze i tikvice koje smo pojeli. Sto koji dobijete biće pozicioniram tako da ste vidljivi iz apsolutno svakog kutka kluba, pa možete slobodno da odigravate ulogu majmuna sa zapada zbog koje i jeste tu.

14274270_10209248565644027_581680693_o

Verujem da ovako nešto povlači gomilu moralnih upitnika i uzvičnika, ali hvala bogu retko kada patim od njih. Posle pet minuta boravka upoznaćete ekipu zapadnjaka kojima ovo predstavlja zagrevanje pred izlazak, skonati da je pozicija stola zapravo super jer imate više mesta i da DJ zna engleski i postaće vam nova najbolja drugarica.

Interakcija s Kinezima je dosta ograničena jer i ovde vlada atmosfera iz metroa gde svako gleda u svoj telefon dok sedi u separeu. Izuzetaka naravno ima u par različitih kategorija.

1. Asian voguing  – Uglavnom ribe pozicionirane negde sa stane na izdignutim mestima pa dođemo iste visine. Odeća prati ulogu, a scenska garderoba Kajli Minog je za njih mala maca. O samom skilu igranja neću prosuđivati jer spadaju u bolju gomilu, ali šta reći kad su second best posle…

2. Marširajućih bendova  – Mislim da je memorandum koji je obišao svet i podučio sve da se makar klate u ritmu muzike zaobišao Kinu. Ovde ljudi, što bi se reklo, marširaju uz svoj ritam pa makar to podrazumevalo da vas izgaze u pokušaju igranja s vama.

3. Kineski Drejk – Upoznala sam jednog Kineza koji je umeo da igra, ali se ispostavilo da je iz Kanade i da jedino što ga čini Kinezom jesu deda i umeće korišćenja kineskih štapića… Ne znam koliko to vadi prosek nacije.

Kada shvatite da vam je krvna slika dobra i da je ponestalo kikirikija i voćki na štapu, masa će se uglavnom grupno pokupiti i zaputiti na neko od zapadnjačkih mesta.

 

Poslednja kategorija koju sam posetila je, po rečima lokalaca, kineski underground – PCP, klub lociran nemam pojma gde u ovom gradu, dva metroa, jedna kratka taksi vožnja, kilometar hodanja i silazak do podruma, get it, real underground. Meni su najavljeni bend i svirka. Ispostavilo se da bend sadrži jednu osobu i da je ta jedna osoba iza DJ pulta. Dakle DJ.

Stolovi za bilijar, masa koja maršira van ritma, jedan lik koji bi se bolje uklopio uz ekipu na Šurenju, začudo do sada poznata lica i u masi DJ najbolja engleska drugarica. Dobar početak večeri al’ uvek srce na kraju traži zapad 😉

14233393_10209248565484023_550712511_o

To be continued…

 

.Jelena Kikić.

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: