Svilene bube

Letovanje u Dubrovniku: King’s Landing za siromašne

I dok Dželena leluja svojom svilenom pozadinom iznad „trona“ (a.k.a. čučavca) u nekim Orijentalnim pričama, a druge dve svilene bubice švrljaju po Adi Bojani i trude se svim srcem da prikažu Crnu Goru u što boljem svetlu, ovaj svileni bumbar nastavlja serijal turističkih članaka odlaskom u King’s Landing (Hr. Kraljev Grudobran) i na taj način nastavlja Igru blogera sedajući na jedini bitan tron – na Gvozdeni Tron! Ovaj put neće biti nimalo lak, naročito kad shvatite (ako niste do sad) koliko ću siliti i smarati sa referencama iz GoTa… Pa pošto sam se udobno smestio na presto, izabrao kraljevu desnicu, zaklao vranu, pomolio se svim bogovima Vesterosa da se ne zagrcnem na pitu zeljanicu i ne skapam kao Džofri, vodim vas na interesantnu ekspediciju u Dubrovnik.

PLAN_eng.cdr

 

Pampam pararampam prarampam…
Kad izađeš iz kočije, ili doskočiš sa Hodorovih leđa i muzika presvetog Ramina Đavadija prestane da ti odzvanja u ušima, suočen si sa nesvakidašnjom lepotom. Lepi promoteri Gejmotron izleta, obilazaka i kojekakvih tura, te saleću sa svih strana, a sve što ti želiš je da predahneš od puta. Kada se izmigoljiš iz graje, i napokon se nacrtaš ispred velelepne i masivne kapije Dubrovačke, jedina stvar koja ti prolazi kroz glavu je: „Odakle Mlečanima toliko keša!“, a kako budeš išao sve dublje i dublje u grad, ta misao će se vraćati iznova i iznova, kao kakva polna bolest Tiriona Lanistera. Jednostavno Austrougari nisu bili toliki carevi, jer ovakav arhitektonski orgazam može doživeti samo renesansom opsednuti dužd, pijan vinom iz Toskane i začinima iz Istambula. Zašto je Marko Polo pošao za Dželeninu Kinu, ni najmanje mi nije jasno! #dissinChina

game_of_thrones_dubrovnik_tekst

Izgubi se
Moj savet, koji i sam pratim i poštujem, je da se izgubiš u bilo kom gradu koji posećuješ. Boleće me što neki turizmolog drobi o godini gospodnjoj kada je Papa Sikstus Peti posetio Grudobnik i postavio ploču ili kad je Ned Stark pobedio vosjku Ludog kralja. Ušao sam u skoro svaku uličicu (za koju nije potrebno plaćanje) i na svakom koraku video nešto neverovatno, neverovatno tipa popizdiš što neko tu suši veš. Sve je toliko preljepo i slatko da bi bilo upotpunjeno jedino subotičkim akcentom. Uprkos tome, svim ulicama, rivama, tunelima, prolazima, plažama i katedralama koje sam obišao, za neku kompletniju posetu moraš se isprsiti i dati popriličnu cifru za obilazak zidina i jačih katedrali i muzeja. Ali ima štekova i kad se štekaš.

Turista kano Dotraka da ima
Kada te prođe prvi utisak, obično sledi drugi, ali u Grudobniku taj prvi ne jenjava. Kako kročiš kroz kapije grudobačke, Stradun se otvara pred tobom i masa turista koje, ma gde da si bio po Vesterosu, nisi u životu svom video! Jednostavno ih je previše… Šveđani u havajskim košuljama i neizostavnim čarapa-sandala momentima, crveni Rusi kojima je jogurt jedini spas (ali to je tajna samo u Balkanaca), Dotrački arapi iz nekih Dubaija na vodi, Japanci sa kišobranima, pa i prethodno pomenuti Kinezi sa maskama na faci, jer Kinezi…

GOT (2) (Custom)

Skupo čak i za Lanistere!
U Grudobniku sve je jako skupo. Ali neverovatno skupo. Skupo je u p**** m*******! Ljudi, ne možete da shvatite koliko je skupo. Skuplje je pet puta od Ade Bojane, a od Kine 10 puta (jer made in China!). Klonite se Straduna kako znate i umete. Budi pametan! Menjaj pare negde van Starog grada i idi što dublje u uske ulice, što uže to bolje. Tamo možda i nađeš pivo za tri puta veću cifru od Crne Gore, što je skroz OK. Kad sam sve sabrao i oduzeo za pivo, kafu, i obrok otišlo je 30 jura, a to ti je da posećuješ Ljubicu i Marka svaki dan mesec dana i da ti ostane za kiflu sledećeg prvog u mesecu. Čisto da ti bude jasno o kojoj skupoći pričamo! Ali vredi svaku lipu, cent ili dinar!
Serb Request >> Ignore
Ljubaznost u Kineza možda ne poznaje granice, ali u Hrvata ih i te kako zna. Nema hejta o kojem se drobi proteklih 20+ godina, ali ignorišu vas ljudi. Starije ako pitaš za lokaciju, upute, kurble… iskuliraće te brže nego devojka koju si ispalio u drugom razredu srednje, baš kad ste planirali letovanje na Adi Bojani (da ne bude samo upućeno Jeleni). S druge strane idite na mesta koje vole mladi, odnosno u Irish Pubove, ima ih nekoliko u blizini Straduna, što je ok izbor. Cene su prihvatljive u poređenju s drugim mestima i generalno je to mesto gde se okuplja omladina. Osim irskih kafančina možete naći dobru škvadru i u Jazz club-u, ali vino ne gasi žegu ni blizu dobro kao pivo! Traži mlade, jer na mladima svet ostaje.

Jor morez on vajldfajr
Koliko god da je more u Grčkoj perverzija na Fejsbuksu tokom avgusta meseca, more nadomak zidina Kraljevog Grudobrana je spektakularno. Dubrovnik je na kamenu, pa su tako i plaže na kamenu, a sve što treba da uradiš je da uskočiš. I dok ono zapljuskuje kamen na kom sediš, a kajakaši prolaze pored tebe, sve što osetiš je spokoj. Jeste da se pržiš na suncu, ali čuješ samo talase, vidiš plavetnilo, a leđa ti se oslanjaju na zid stariji od Amerike. Paralija i Lefkada nisu prošle ni kvalifikacije!

game-of-thrones-dubrovnik sersei
Idi na more, pa makar i u Crnu Goru!
Zima možda dolazi, ali sunce prži na moru kao da sutra ne postoji, pa savetujem svima onima koji nisu otišli, da što pre promene odluku i odu makar do Crne Gore. Kamenolome Gvozdenih ostrva (prim. prev. Crna Gora) možda nisam video više od 10 godina, ali sad je koliko-toliko bolje. Zanemarujući to što su ljudi ćaknuti ko da su im roditelji Džejmi i Sersei, more je odlično, cene su povoljne, cigare i dalje jeftine, jednom rečju – banja.
E da, inače sam bio u Herceg Novom dve nedelje, plus nedelju dana nadomak Budve, ali koga boli **rac! To jedno popodne međ zidinama Kraljevog Grudobrana pleni sećanje, kao prvi put kad probaš pivo ili kao kad nađeš crvenu na pločniku: nerealno i nespretno iskustvo koje priželjkuješ svaki sledeći trenutak.

Game-Of-Thrones-Cast-2-1024x682

Glumci “Game of Thrones” u Dubrovniku

 

 

.Svileni Bumbar – Igor Rešiti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on August 25, 2016 by in Malo pažnje!, Putovanja Svilenih Buba.

Follow us on Twitter

Like us on Facebook

Love us on Instagram

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: