Čestice

Kao i svaki put kada popiju čašicu više zacakle im se oči.

Njoj porumene obrazi, kao da se stidi nečega, a ustvari baš tad prestaje da se stidi.

On oseti želju da je nauči svemu što zna, da joj otkrije sve svoje teorije moći, da joj objasni kako to da postoji crni flamingo i zašto bi bilo baš glupo da se odsele u neku dosadnu evropsku zemlju na zapadu. I onda on priča, a ona trepće, u sebi mu postavlja pitanja za kasnije.

Kad se sam utiša, tražeći otvarač za flašu, napada ga:

– Jao ajde kada si tako pametan, objasni mi nastanak sveta. Odakle tečno stanje, vazduh, ribice, zlatna linija na mom kupaćem, odakle sve to?

– Ja hoću da čujem tvoju teoriju, siguran sam da je imaš.

– Neću, prvo ti.

– No, you hang up!

– Noo, you hang up!

On voli kad je tako detinjasta i tvrdoglava. Kad mogu kao dva jarca dugo da se gledaju i čekaju da jedan odustane i padne u provaliju.

 

Uvek kad na YouTube-u gleda spot “No one s gonna love you” Cee Lo Green-a , krene joj neka jeza duž kičme i završi se u potiljku. Boji se da će ona biti ta riba iz spota koja skoči sa litice u vodu, a on ostane gore.

Zato, odustaje od igre tvrdoglavosti i nastavlja:

– Po mojoj teoriji, sve na ovom svetu su male, male čestice. Njihov posao je vrtenje u krug, u spiralu, pravolinijsko, a imaš i onih koje su kao muve bez glave, tako bez pravila žive, tako kao ti. I zamišljam ih kao da su sve one na nekoj rejv žurci koja traje godinama, vekovima, eonima po svemiru. I sad imaš te dve, ni po čemu posebne čestice. Jedna je čestica A, koja voli pravolinijski da se kreće, ne voli gužvu, i jako je samostalna.

-Je l zna ta da uvije sarme?

– Ma prestani, čekaj… Druga je čestica B koja je centar velikog kruga čestica, svi lete oko nje, i jako je kul. To je nešto kao ja.

– Ma bože…

– Ne kolutaj očima prebiću te! Te dve čestice su se sudarile, ta pravolinijska i ova sa puno čestica oko nje. Neke čestice su otišle na letovanje, nekima se nije više vrtelo u pravcu u kom su se do tad vrtele. Stvorio se put za ovu A česticu da stigne do B čestice. Spojile su se, naletele jedna na drugu i iako nisu bile neke posebne čestice, stvorile su nešto neverovatno. Samo bum i eto ga. Nešto što niko nije očekivao, veliki prasak je ustvari bilo rađanje ljubavi i od tad su čestice videle kako je to lepo, pa su se više volele i njihovi atomi su se mešali i nastajalo je sve. Napravile su ljubav i život i prirodu i ove zlatne šare na mom kupaćem kostimu.

– Tačno ću se sad upucati.

– Ma nosi se bre. Ti ni nemaš teoriju. Ti misliš da je svet nastao kad si ti nastao.

 

 

.Angelina Popović.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s