UDOMI, NE KUPUJ!

 

U cilju promocije napuštenih pasa i povodom Dana mešanaca,  u Novom Sadu je pre mesec dana održana druga po redu promotivna šetnja Novosadskog prihvatilišta  JKP „Zoohigijena i Veterina Novi Sad“. Ovaj tekst poslužiće kao retrospektiva, ali i kao podsetnik da se psi ne udomljavaju samo kad se organizuju akcije poput ove, već da se to moze činiti svaki dan.

 

 

????????????????????????????????????

 

Iskreno se nadam da će ovaj tekst spojiti lepo i korisno.

Lepo, jer su to psi, lepi sami po sebi. Mogu još samo dodati da ih ima svih boja, šara i veličina, sa najlepšim očima i njuškama koje jedva čekaju da uvale nekom u krilo.

Korisno, jer se nadam da će vas neko od njih toliko šarmirati da ćete odmah poželeti da otrčite put Šangaja (Šajkaškog odreda bb), javite se finom osoblju i dobijete svog novog ljubimca na povodcu. Evo kako ih pronaći: www.zoohigijenans.com

Neprocenjiv je taj pomešani osećaj sreće, uzbuđenja i tuge, koji vas obuzme kada prvi put odete u prihvatilište za životinje. Bar sam se ja tako osećala. Srećna i uzbuđena, jer ću njemu pomoći i njemu postati najbolja prijateljica, if he’ll have me… Ali i tužna  jer toliko njih ostaje i dalje, da čeka svoju priliku.

Prihvatilište je novo, sređeno i prilagođeno koliko je moguće, ali “stanara” ima previše, na premalo prostora. Kad uđete među bokseve, videćete da su glasni, prljavi i ne mirišu lepo. Čisto da se razbiju zablude o tome kako ćete tu pronaći svog idealnog pufnastog ljubimca koji će biti lepši i čistiji od svih ostalih. Oni su tu mesecima, a pitanje je koliko vremena, pre toga, su proveli na ulici. Ali, ako im pružite šansu, pretvoriće se u najdivnije, mekano, čisto, umiljato stvorenje. Oni žele samo jedno – da pruže bezuslovnu ljubav baš vama, a red bi bio i da, bar mali delić te ljubavi, dobiju nazad. Njima nije važno da li ste lepi, mršavi, debeli… Fashion yes or no, odakle ste, da li ste završili fakultet, da li imate dobar ili bedan posao, da li ste pušač, živite u haosu ili ste čistunac… Dobro, možda ne bi bili ravnodušni ako imate mačku, ali osim toga sumnjam da bi im išta zaista smetalo. Dobijali su tako malo da će im i vaše najsirotije biti najbolje, ako ćete to deliti sa njima, ako ćete ih voleti i dopustiti da oni vole vas. Simple as that.

Naravno, nisu sve osobe u mogućnosti da tek tako udome psa.  Znam da ima mnogo ljubitelja životinja koji to ne mogu da priušte sebi, jer uzimanje psa znači obavezivanje na mnogo godina unapred i na dosta odricanja. Međutim, ima drugih načina da im se pomogne. Poprilično sam sigurna da mnogi ni ne znaju da Novi Sad ima, relativno novo prihvatilište, niti gde se ono nalazi. A da li ste znali  da tamo možete volontirati igrajući se?  Ako samo delić svog slobodnog vremena podelite sa napuštenim psom, izvedete ga iz boksa, istrčite se pošteno, poigrate se, pružite mu malo ljubavi i pažnje ne samo da ste njemu poklonili nezaboravan dan, već ste i sebi obezbedili trening, fizički i emotivni.

Nego, da se vratimo mi na gorepomenutu šetnju. I’m proud to present: Uglješu, Samantu, Jolinku, Edinu – Trešnjicu, Koleta, Kristi, Deni – Limunka, Lusi, Midi, Marka, Luciu, Marlu, Ebi – Mazu, Mešku, Runija, Arčija, Emanuela, Hanu, Medu, Bigija, Milu, Skubija, Maru, Bobana – Vučka, Jovu, Meksa, Pinu, Miću, Čupka, Arčija, Hanu, Mark-a, Džekija – Mileta, Rokija, Rotiku, Skubija, Staru, Garija – Benija, Mama Mirnu i 11 kučića koji čekaju da dobiju svoja imena. Vama ostavljam da probate pogoditi ko je ko?

Celokupan album sa izložbe možete pogledati na Dropbox linku.

 

Neki od njih su udomljeni, ali velika većina nije. Prihvatilište ima oko 270 pasa, a na izložbi ih je bilo samo četrdesetak, koji su imali tu sreću da dođu u centar grada,  budu viđeni,  fotografisani i na korak bliže svom budućem vlasniku.  Ne bi bilo fer da sve stane ovde i da se priča na tome završi. Nije fer ni prema ostalih 230 koji zaslužuju podjednaku pažnju. „Zoohigijena i Veterina Novi Sad“ će, 19. septembra, organizovati drugu izložbu pasa, ali ne rasnih, isfeniranih, sa savršeno pravim repom, ušima i držanjem. Nemojte misliti da će biti išta manje lepi od ovih sa pedigreom. Ovo će biti izložba pasa mešanaca, koja će biti održana na novosadskom Štrandu.

11989266_10200927672869553_300760721_o

 

Zato, udomite, ili promovišite udomljavanje pasa. Širite priču o prihvatilištu, obiđite ih, ulepšajete im dan. Preporučite ove kuce svojim prijateljima koji razmišljaju o tome da nabave psa i plate ga više stotina evra. Nek’ udome, nek’ ne kupuju.

 

 

.Snježana Ognjenović.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: