Svilene bube

Bezvremenska umetnost

Valentino Mirabilia Romae, jesen/zima 2015-16.

 

Nisam sigurna da sam dorasla tome da novu kolekciju modne kuće Valentino prenesem u obliku pisane reči. U živoj reči ne bih uspela, sigurna sam, jer svaki put dok gledam fotografije i snimke revija zanemim i dođe mi da plačem od lepote i emocije koju izaziva ova umetnost. Pokušaću da vas prošetam kroz svoje utiske u nadi da ću jednog dana i prisustvovati njihovoj reviji i moći da opišem taj događaj u celosti.

Poznato je da sadašnji dizajnerski tim sačinjen od M. G. Ćiuri i P. Picioli kroz svaku kolekciju provlači svoje italijansko poreklo, ali ovaj put verujem da je posebnoj atmosferi doprineo i ambijent palate Mađaneli u Rimu. Cela kolekcija i nakit, koji je delo Alesandra Gađia, izgledaju kao da su otrgnuti iz vremena starog Rima i napravljeni od komada tadašnjih originala. Sve je ipak u isto vreme scenski kostim i izuzetno nosivo.

 

Reviju je otvorio motiv orla, kao simbol rimskog carstva, koji drži crvenu vrpcu u kljunu. Odmah je, čak i za laika, bila jasna veza između dizajnera i ovog prelepog grada. Na kritike da je korištćeno previše crne boje upućen je odgovor da je sam Rim pomalo crn i zlokoban. Tačno tako kolekcija odiše mistikom i nekim mučnim vremenima u kojima je stvarana prelepa umetnost.

_A2X0168

 

Kada zažmurim mogu da čujem kako duge haljine ispuštaju onaj :hušhuš: zvuk dok se otiru od noge u hodu, kroz kamene hodnike rimskih srednjevekovnih građevina. Svetlucavost crnog pliša i težina materijala čine ove haljine gordim i prkosnim.

 

Crveni i crni komadi od muslina, sa čipkom i hiljadama ručno nizanih perlica, raskoš, prefinjenost, ručni rad i očigledna skupocenost materijala su ono što čine ove modele visokom modom. Neobična nijasa crvene, iz čije dubine kao da izbija neka gusta krv, kao Valentinov nezaobilazni izbor za svaku kolekciju, posmatrača hipnotiše i verovatno mnoge bogataše podsvesno tera da ostave ogromne sume novca gospodinu vlasniku i njegovim saradnicima.

 

Brokat, ozbiljnost bordo, teget i zelene boje, perje, i zlatna, koja blješti kao samo Sunce, pred kraj su doveli sve do usijanja i kao u nekom velikom operskom delu, kada glavni lik umire, u meni izazvali osećaj šoka.

 

Poslednje manekenke prošetale su u jednostavnim crnim haljinama i zatvorile priču ostavljajuću publiku u stanju mirovanja da bi ubrzo zatim svi ustali, pa čak i uvoštani Valentino Garavani, i pozdravili umetnike vriskom i aplauzom.

Umetnost oslobađa.

 

.Aleksandra Radić.

Advertisements

One comment on “Bezvremenska umetnost

  1. Pingback: Na koju priliku biste vi obukli Dior? | Svilene bube

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 16, 2015 by in Odelo čini čoveka! and tagged , , , , , .

Follow us on Twitter

Like us on Facebook

Love us on Instagram

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: