Zidić kod seoskog manastira

Jutro je šmrljavo kao da ga je seoska profesorica likovnog zadala za temu deci iz poslednje klupe.

Njena posteljina je sva zgužvana, jer čvsto steže jorgan kada ga sanja. Kada se probudi oseća se kao lavica zbog frizure koja se toliko ukovrdžala i raspršila po prostoru oko njene glave, da deluje kao da je griva. Sonja Savić u „Uni“ ima tako natapiranu kosu misli se ona, i odmahuje rukom jer se nikad nije ložila da bude Una. Nekako su joj žene sa tim imenom predodređene da budu šizofrene.

Odmotavajući se iz posteljine protegla se kao da je zaista iz porodice mačaka i postavila džezvu da greje vodu za zeleni čaj. Iz frižidera uzima trešnje, jezikom u tri poteza vadi iz svake košticu i jede ih zatvorenih očiju.

Setila se kako su, kad su bili mali, jurili trešnju jezikom po plastičnoj čaši u nadi da će naučiti da se ljube. Kako je jedina briga bila dokle će ih roditelji pustiti da se igraju na ulici i da li će saznati da su krišom kupili porodično pakovanje sladoleda i pojeli ga u nedovršenoj kući u naselju. Kako su, kada bi leti išli na reku, bacali svoje bicikle na zid seoskog manastira kao da su Nokija 3110 i da ih ništa ne može slomiti.

Kada ju je prošao pubertet i želja za bacanjem bicikla, sanjala je divan san o tom mestu na kojem manastir gleda na reku. Na keju ju je vozio na paktregeru, imao je slamnati šešir i znala je da su krenuli u Istru. Da, znate ono kad u snu znate da je nestvarno ali se ne budite. Nebo u snu je bilo narandžasto roze boje, kao posle neke velike kiše. Toliko se smejala i bila srećna, da je to njeno prvo zabeleženo glasno smejanje u snu od strane ukućana.

Par meseci nakon toga, na tom istom mestu, kod manastira, upoznala ga je. Vraćala se sa nekog letnjeg koncerta na kojem je izgubila glas. Bio je jako samouveren, i zaljubio se na prvi pogled jer je tako isplanirao da treba. Hteo je tog leta da nađe devojku baš kao što je ona. Ona to nikad nije planirala, čak se tome vrlo često opirala. Nije volela kakva je kad se zaljubi. Nije volela da zavisi od nekoga. Nije volela ni njega, ali ju je navikao na sebe. Kada se kroz par meseci ta ljubavna priča završila, najviše ju je nervirala činjenica da je u sve to poverovala zbog onog sna. Izgleda da nije vidovita. Ili je možda sanjala drugog čoveka sa slamnatim šeširom na biciklu koji je zasmejava u nekom drugom gradu.

Pustila je onaj spot od Robi Vilijamsa u kojem on sanja i zapevala „Only you know me“ sa velikim bolom u predelu srca jer nije imala kartu za večerašnji koncert.

.Angelina Popović.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: