Svilene bube

Nedelja visoke mode – Lagerfeld, Simons i Valli

 

Nedelja visoke mode u Parizu je u punom jeku. Svaki dan gledamo nove revije i fotografije a ponekad se učini da je sve to rad istog dizajnera u različitim modnim kućama. U protekla dva dana nove kolekcije prikazali su Dior (Raf Simons), Chanel (Karl Lagerfeld) i Giambattista Valli. Kada bi se svih 175 modela pustili da prošetaju zajedno moguće da bi sve izgledalo kao rad jednog dizajnerskog tima. Kroz ubrzani, razigrani pop art Diora, dobro poznate Chanel kostime i romantične Valieve haljine provlači se skoro isti kolorit, cvetni dezeni i našivene sitne perlice, skoro ista forma haljina i suknji, pa čak i mrežica preko očiju. Sve ovo može se pripisati trendu i inspiraciji za kolekcije, ali zar nije poenta Haute Coutur-a da se bude ekscentrično i drugačije, da se kroz modu prikaže umetnost?

 

Dok Rijana snima spotove u Chanelovim kreacijama, Lagerfeld broji pare, a Coco plače nad sudbinom svoje firme. Prosto rečeno ružni sakoi i suknje, agresivnih boja i ravnog kroja, neke neprijatne dužine iznad i ispod kolena. Sudeći po šeširima kojima su dodatno unakaženi, Isidora Bjelica je postala spoljni saradnik ove kuće, a haljine kakve bi poželeo svaki abažur za lampu ni bi ni Kira Najtli izvukla iz bede. Neka Kara i Pharel zaigraju valcer nad ostacima Chanela koji je promenio istoriju mode.

http://www.style.com/fashion-shows/spring-2015-couture/chanel

Raf Simons se vratio kroz vreme u ‘50, ‘60. i ‘70.  godine prošlog veka i dobio inspiraciju za novu reviju Dior Haute Couture Spring Summer 2015. Zanimljive kabanice i čizme od sjajnog lakovanog materijala spajaju boje prošlosti sa novim tehnologijama izrade, a kratke razigrane haljine kao da su izvučene iz starih ormara i unapređene. Odlično ostvarena ideja i vraćanje jedne od najzanimljivijih modnih etapa 20. veka. Jedini čudan momenat su alke između topa i suknje koje ih čine pomalo vašarskim. Iako bih je pre svrstala u Pret-a-Porter, ova kolekcija ostavlja veoma pozitivan utisak.

http://www.style.com/fashion-shows/spring-2015-couture/christian-dior

 

Giambattista Valli je spojio Chanelov sako i bele čipkane haljine, sa Diorovom formom suknje i Valentinovim cvetnim vezenim detaljima. Jedna izuzetno romantična i lepa kolekcija inspirisana Janis Joplin i Coco Chanel. Šteta što izgleda kao plagijat. Opet. Kraj revije je drugačiji od ostatka, jedini problem je što ogrtači i haljine liče na mrežice za kupanje.

http://www.style.com/fashion-shows/spring-2015-couture/giambattista-valli

 

 

.Sanja Radić.

 

 

Advertisements

2 comments on “Nedelja visoke mode – Lagerfeld, Simons i Valli

  1. Caca Dugošija
    January 28, 2015

    I dalje pokušavam da shvatim šta se desilo sa Chanelom i sve nade polažem na Saaba. Pristrasna kao obično! btw, sledeći HCFW da pratiš iz prvog reda :*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on January 28, 2015 by in Odelo čini čoveka! and tagged , , , , , , , .

Follow us on Twitter

Like us on Facebook

Love us on Instagram

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: