PAZ’ NASEBE

Psihičko nasilje – najrasprostranjeniji vid nasilja. Neki od vidova su: vređanje, omalovažavanje, ucenjivanje, pretnje, uvrede, diskriminacija, ismevanje, kritikovanje, optuživanje, kontrola, odbijanje komunikacije itd. Često se ovaj vid nasilja ne prepoznaje i ne smatra nasiljem, pogotovo u društvu, ali važno je naglasiti da posledice psihičkog nasilja nisu zanemarljive i manje značajne.

Stvarno mislim da imam predivan posao. Ne ustajem rano, osim u ekstremnim slučajevima kada se istripujem pa radim dva posla odjednom, ili kada moram da idem u socijalno da produžim zdravstvenu knjižicu. Ovo je bio jedan od tih dana kada odlazim u socijalno da uzmem broj 1298 i čekam red do sutra popodne. Dobro, moram da pohvalim socijalno, poboljšali su se skroz. Čak mi je prošli put divna gospođa na šalteru 13 zalepila zdravstvenu knjižicu selotejpom da se ne cepa dalje. Zamalo suzicu radosnicu da pustim niz bjeli obraz jer pms, i ljubav prema ljudima koji vole svoj posao.

Uglavnom jednog takvog jutra kada sam ekskluzivno ustala u pola 7 ujutru, čula sam da mi zvoni poslovni telefon. Svi moji poslovni partneri se bude posle 10, i ovo je bilo prilično čudno, te sam se javila misleći da se nešto strašno desilo. Silly me. Šta može da se desi na sajtu za popuste što je od tolike važnosti da ti zvoni telefon u pola 7 ujutru?! Javila sam se i time je započet čarobni krug.

Sa druge strane žice bio je moj novi poslovni saradnik, zvaćemo ga Misje. On se baš vraća sa svoje smene, pa je rešio da me nazove i da se mi nađemo ako može odmah, kako bismo ugovorili akciju na sajtu. Bilo je skroz čudno, ali nastavila sam razgovor i objasnila mu da moram da idem u socijalno, i da se možemo videti u toku dana.

Onda je nazvao još dva puta da vidi gde ćemo se naći i kada… Još dva puta sam mu objasnila da se ne možemo naći jer čekam red. Iako je Laki bio malo nervozan, uspeli smo kasnije nekako da se dogovorimo i vidimo. Na sastanku mi je objasnio da je svojoj supruzi kupio taj aparat za njen zanat i da želi da ga reklamira. Ona će se baviti promotivnom akcijom, ali sve mora da ide preko njega. Nikakav problem, ali samo da ti javim, nije ona debilna da ne može sa mnom da ugovori poslovnu saradnju.

Dani su prolazili saradnja je tekla normalno, odnosno potpisali smo ugovor, odradili naš deo posla, ali čudne stvari nisu prestale da se događajaju. Povremeno sam dobijala poruke tipa: „Hitno me nazovi.“

Kada bih nazvala Misje bi se ponašao kao da samo želi da proćaska sa mnom bez ikakvog objašnjenja šta je to hitno bilo. Polako sam prestala da se javljam na svaki taj poziv i ubacila ga u svoj mentalni folder smarači. Nekad bi znao da pošalje i „Trebaš mi javi se!“ na šta nisam odgovarala, jer je počelo da me užasava samo ime Misjea na telefonu. Neka intuicija ili šta već mi je govorila da čoveku nisu baš sve ovce na broju.

U toku saradnje primetili smo nepravilnosti sa njegove strane te sam mu skrenula pažnju na to jednim sms-om, na šta me je on nazvao i rekao da su to laži, da moj šef može da ga povuče za “bibip” i da je to sve gomila prevaranata (klasična odbrana napadom). Minut kasnije je opet nazvao i rekao da je tako nekad nagao i da se izvinjava, i da se nada nastavku saradnje. Bila sam presrećna. Not.

Juče me je zvao sa fiksnog. Da vidi da li ću se javiti. Javila sam se jer me još sa tog broja nije zvao. Osećaj je bio predivan kada sam shvatila da je to on. Imao je poslovni predlog. On uvozi neki donji veš iz Bugarske, te bi želeo da se mi vidimo da ja proverim kvalitet tog donjeg veša, tako što ćemo ga ja i moje drugarice isprobati. U mom mozgu nastala je tišina. On je nastavljao:„Možete probati hehe, ja samo znam te tangice da skidam.“

Počelo je da mi pišti u ušima. Skupila sam svu snagu koju sam imala u tom momentu i što pristojinije mu rekla da nema ništa od poslovne saradnje što se tiče donjeg veša. Došla sam za računar i napisala šefu mejl o svemu što se dogodilo u tom razgovoru o donjem vešu iz Bugarske, sa Svarovski kristalima.

Ne planiram da se javim na taj broj telefona nikad više. Nadam se da neću morati nigde ni da ga sretnem, ali mali je ovo grad. Pazite se žene, i prijavite svako uznemiravanje i svakog skota koji misli da je ovo normalan način poslovanja. Što bi jedan legendarni taksista rekao „ PAZ’ NASEBE!“

.Uplašena Buba.

3 реаговања на “PAZ’ NASEBE”

  1. Uvek možeš da pošalješ njegov broj na neke male oglase sa tekstom Prodajem traktor za 1000e ili Yuga za 500.

    1. Odlična ideja! Hvala ti što paziš na nas.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: