Put

 

„Pakuj se, vodim te u Portugal na mesec dana.“

„Ali, znamo se tek mesec dana. Nismo se još ni poljubili. Šta ako se smorimo posle dva dana ili čak pre avionskog transfera?“

„Ništa. Ostaviću te onda u Cirihu, pa se snađi. Ja idem, za Lisabon, a ti vidi hoćeš li početi da se pakuješ odmah ili ćeš trčati na avion u petak.“

Kada ga je videla prvi put, imao je na sebi belu raskopčanu košulju, bermude i slamnati šešir. U centru grada, ispred trafike sa štampom, kupovao je dnevne novine. Kasnije je saznala da poslednjih 10 godina svaki dan kupuje druge novine, pa vrti u krug. Kada ga već lažu, neka ga lažu različiti. Ne baca ih nego nosi na reciklažu, to je naučio u Portugalu. U Portugalu postoje veliki kontejneri, visine oko 2m, u koje ubacuješ papir, plastiku, staklo i ostali otpad. Poseban je osećaj kada ubaciš staklenu flašu, kao neki sputani sevdah, kada se srča rasprši po zidovima kontejnera.

No, ovako je tekao razgovor ispred trafike: „Četvrtak je, danas čitam Novosti. Naplatite mi Novosti.“

Prodavac je pružio kusur, rekao mu da se zakopča jer nije u Herceg Novom i nije Vlado Georgijev. Ovaj je samo odmahnuo rukom i okrenuo se bacivši pogled samo na njena stopala u onim ružnim letnjim, heklanim čizmama. Kasnije je saznao da je prespavala kod drugarice i nije baš mogla do trafike u srebrnim sandalama na štiklu, ujutro u 10, pa je uzela njene skupljačice gradske prašine.

Kada je videla da nema časopisa Moj stan, krenula je nazad ka stanu i usput ga opet primetila. Imao je krive noge, ali onako u O, lepo krive, taman krive, da izgledaju lepo u užim farmericama. Prestigla ga je negde kod muzičke škole i pošto je bila pomalo luda, a možda i dalje pripita od sinoćnog vina, obratila mu se sa nekog izrazito glupom rečenicom u fazonu: „Izgledaš kao neko ko bi trebao da šeta psa, Džek Rasela npr.“

Tog dana kada su se upoznali bio je 11. jun, na trgu su pripremali binu za Queens of The Stone Age, a ona je bila jedan dan starija nego juče.

Od tog dana prošao je čitav mesec, on i dalje nije imao psa, ali je imao nju, koja je imala karakter psa. Umiljata i živahna, nagla i blesava. Još se nisu bili poljubili.

I zaista, 18. jula krenuli su za Portugal, stigli do Ciriha i posvađali se. Prvi put su se tada posvađali, oko gluposti naravno. Prvi put su se tog dana i poljubili, na stepenicama za ukrcavanje u avion.

Ljubili su se i prepirali još mnogo godina nakon toga.

Image

 

 

.Aleksandra Radić.

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.