Proveri te sise!

 

U doba najveće demokratije koju je čovečanstvo spoznalo  suočavamo se sa cenzurama medija, cenzurama umetnosti, komedije, parodije… Neću da vas smaram o tome, samo hoću da se pohvalim kako kod nas u redakciji, cenzura ne postoji.  Zato danas pišem o sisama. Velikim i malim sisama.

Ne mogu da napišem dojke i grudi jer mi je to neki levi naziv. Reč grudi je kul samo u Šećernoj vodici kad ide ona pesma : „Grudi, ne diraj mi grudi, moje telo pripada drugim ljudima“, a inače mi zvuči kao da je izgovara osoba koja ih uopšte nema. Izraz „dojka“ stvarno ne znam ko koristi van sintagme rak dojke.

Da li ste opipale svoje grudi danas? Mislim na zdravstveno pipanje, a ne ono iz ljubavi prema sebi. Da li znate kako da ih opipate? Evo ja ne znam. Nisu me učili u školi, jer su tabu tema i postojanje sisa i raka sisa, kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi. A išla sam u medicinsku školu, nije da nisam. Jedino se sećam nekih plakata sa ženom koja ima dignutu ruku, a drugu ruku drži na sisi. To je sećanje iz doba srednje škole, iz domova zdravlja, dok sam čekala silna opravdanja kako ne bih radila fizičko. Plakati šmakati, ni jedan me nije naterao da kad odem kući da se samopregledam. Naterao me je moj doktor tako što me je stavio na listu čekanja za ultrazvuk, pa su me jednog čarobnog jutra pozvali na mobilni da dođem u Limanski dom zdravlja. Progutala sam par knedlički, i pojavila se tamo u zakazanom terminu, legla na sto i buljila u neonke par minuta. I to je to. Ako je sve u redu.

Uglavnom samopregled sa plakata je glupost, jer ono i ako nađeš nešto, istripuješ da je to samo zato što će uskoro oni dani i da ne vredi da se zbog toga cimaš do doktora. Glupost je i kad shvatiš da ma koliko godina imala, ma koliko se pazila, baš ti koja sada čitaš ovo, možda nosiš u sebi neku kvržicu koja samo čeka da ti nastaviš sa normalnim aktivnostima i ne pregledaš je na vreme. Zamisli život bez svoje sise, ja ga evo ovih dana intenzivno zamišljam. Ne znam čemu bi mi služile majice sa dekolteom, gornji deo kupaćeg kostima, kako bih išla u Women’Secret i birala grudnjak na zeke i mede… Na stranu ovi moji trivijalni fashion problemi, kako bi dete svoje hranila? (rasizam alert) Iznajmila bih crnkinju?!

Gledam tako spot džepne Venere Kajli, pa mislim, kako imamo sreće što je na vreme otkrila svoju kvržicu i operisala je pa mogu i dalje da čekam njene seksi spotove i reklame na kojima jaše veštačkog bika u donjem vešu. Gledam tako i ovu svetu majku Anđelinu koja je lepo to sve odstranila kako ne bi morala da misli o tome da li će joj jednog dana nešto izmutirati pa će morati da ostavi sirotu svu onu decu koju je teškom mukom usvojila i rodila. Ali nikad više neću videti svoju tetku, koja je sve to ostavila po strani, sve preglede i ispitivanja i poricala da ima bolest i samo nestala iz mog detinjstva i detinjstva svoje dece.

Moje sise su ok danas, ali to ne znači da im se ništa neće desiti uskoro. Zato redovno proveravam i družim se sa svojim ginekologom. Obožavam tog čoveka, jedan je od retkih koji toliko brine o svojim pacijentima. Danas je u ordinaciji puštao Bitlse dok mi je gledao rezultate iz Kamenice.

Zato, ako ima imalo pameti u Vama, posetite svog ginekologa, tražite uput za ultrazvuk dojki. Znate, ono, oduzme vam minut, a mirni ste posle. Niste mirni, ne treba nikada da budete mirni kada je vaše zdravlje u pitanju. Proverite, pitajte, smarajte, to je jedino što imate, i najlepši poklon vašem dragom za Dan zaljubljenih i 8. mart je da ostanete zdrave. To je ono što dugujete ljudima koji vas vole.

Proverite te sise! Ne terajte me da psujem.

tumblr_mfg5r8hS1T1rt6fz1o1_500

Duane Michals

The most beautiful part of a woman´s body, 1986

In the oldest dreams of old man women’s breasts still remain,

Long after their desires have turned to dust.

They are their first memories, warm, nuturing, home, the point of satisfaction.

Perfect in their gracious arcs.

Women wear their breasts as medals, emblems of their love.

.Angelina Popović.

 

 

5 реаговања на “Proveri te sise!”

  1. Hvala na ovom veoma korisnom i važnom postu i na podsećanju da brinemo o dragim nam sisama, i velikim i malim. 🙂 Ono što meni smeta kad god se povede priča o prevenciji raka dojke (pardon, sise 🙂 ) je to da se uvek ističe kako bi strašno bilo ostati bez sisa pa ne biti seksi, privlačna, džepna venera ili šta god. Pa valjda je strašnije izgubiti zdravlje i život nego sise? Nije mi drago što je Kajli i dalje privlačna džepna venera, nego što je zdrava. A pogotovo mi je problematično to – pregledajte se redovno radi vaših muškaraca, da slučajno ne izbugite ono zbog čega ste im poželjne, a to su sise. Znači koja nema muškarca, ta ne trba da brine o zdravlju svojih sisa? Ili poruka muškarcima – poklonite vašim damama pregled da bi vam ostale lepe i sisate. Da se razumemo, podizanje svesti o prevenciji bolesti je apsolutno neophodno, ali seksualizacija bolesti je no no!

  2. Draga Savesna,

    Prvo hvala na komentaru, sa zadovoljstvom ti odgovaram! Moram ti reći, da nisam imala nameru da stvorim taj efekat koji sam kod tebe stvorila. 🙂 U potpunosti se slažem da se ne pregledamo zbog svojih muškaraca kojima ćemo sutra biti privlačne, već da to činimo zbog našeg zdravlja i našeg života koji ćemo urediti kako nam odgovara! Napisala sam u poslednjoj rečenici „to je ono što dugujete ljudima koji vas vole“ misleći ne samo na suprotni pol, nego i na vaše prijatelje, kolege, saradnike, decu, roditelje…Očigledno nedovoljno transparentno. Prevashodno sam htela da doprem do onih žena koje su u fazonu da one nisu toliko bitne i nisu razlog za brigu jedne porodice ili kolektiva, jer su one te koje brinu o ostalima.
    Hvala što nas čitaš.

    Angelina

    1. Nije se kritika odnosila samo na tvoj tekst, on je zaista odličan i u njemu se problem o kome govorim nazire samo u naznakama, ali ipak sam smatrala važnim da ovu temu pomenem, jer način na koji se društvo i mediji bave ne samo ovim nego i mnogim drugim temama često je gori od samog problema o kome se govori. U komentaru si istakla upravo ono najvažnije, a to je da ljubav prema sebi i briga o sebi moraju da budu na prvom mestu, iako se to kosi sa ovdašnjim vaspitanjem i kulturom gde je uloga žene da brine pre svega o drugima, pa i motiv za prevenciju bolesti da ostane zdrava za druge, a ne za sebe. Još jednom, hvala na ovom članku. 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: