Do sledećeg vikenda

 

Počela je još jedna radna nedelja, sunčan, ali vetrovit ponedeljak, nove obaveze i vraćanje u stvarnost, posle vikenda opuštanja. Malo drugačiji od ostalih početaka sedmice. Prvo što sam pročitala bio je tekst Davida Albaharija, Vratimo nedelju, napisan 2010. i objavljen u Politici, jednom od tih listova koji čitaju generacije i generacije. Obična tema, a tekst napisan sa takvom lakoćom da izgleda kao da je ta nedelja neki čaroban da u kom žive najdivnije emocije i događaji. Albahari kaže da se nedelja promenila, da više ne služi za odmor, porodicu i uživanje, a da niko ne može da mu objasni razlog tog fenomena. To je možda zato što nije upoznao nas.

Već dosta godina pripadam nekoj vrsti komune, članovi se menjaju i dopunjuju, ali filozofija ostaje ista. Svaki momenat iskoristi za uživanje, smeh, muziku i druženje. Bez svađe i ljubomore, uvek nam je polazilo za rukom da provedemo sate i dane zajedno, a da ne dosadimo jedni drugim, jer umemo i da razgovaramo, ali i da ćutimo, sviramo i pevamo, glupiramo se, odspavamo jedni kraj drugih. Možda zato što mi nismo tipične devojčice, a oni nisu tipični dečaci. Možda zato što u nama živi tračak tih starih vremena, muzike osamdesetih, vikenda na selu i u prirodi, bakinog mućenog žumanceta sa šećerom, igranja vije, preskakanja lastiša i iskrene emocije.

Vikend počinje poslednjim radnim danom, u slučaju srećnika to je petak. Tog dana se sluša muzika koja nas podseća na prijatelje i dobre provode. Tog dana se jede u prolazu, uglavnom samo doručkuje i prezalogaji nešto popodne, jer su svi previše uzbuđeni da bi mislili na hranu. Uveče se okuplja društvo i slavi se prva noć vikenda, sluša se dobra muzika, svi se grle i vole. Legne se kasno, vrlo često dočeka i prvi zrak subotnjeg sunca, sa melodijom pesme koja je to veče ostavila najjači utisak.

Subota se manifestuje u dva oblika. Prvi je onaj kada vas glava ne boli od vina, a noge od đipanja, kada lenjost ne nadvlada. U tim slučajevima se ide na pijacu, kuva ručak, ali ne obični, nego neko čudo kulinarstva, koje, ako ste takav maher, ljudi kasnije zovu po vama. Druga varijanta subote je, moram priznati u našem slučaju češća. Razvlačimo se po kući, čekajući veče. Ceo dan se ispijaju kafe, jede gotova hrana i razglaba se o muzici, filmu i knjigama uglavnom, jer smo ipak svi nekako na tu stranu nakrivljeni. Onda se malo odrema, jer nam se može i neće vreme nigde pobeći dok god se osećaš dobro i udobno u svojoj lenjoj koži. Padne gledanje nekog, obično sladunjavog i emotivnog filma, jer subota služi i za to. Ona je vesela devojka iz komšiluka sa kojom je lako razgovarati. Subotom uveče ponekad nosimo štikle, da damo tom danu šmek, onu vrckavost koju povezujem sa 70. godinama, kada se išlo u disko. Drugim subotama idemo na koncerte, penjemo se na ramena jakim dečacima i mlatimo glavom toliko da nas boli vrat danima.

Na kraju dođe nedelja, a nedelja je sentiš. Ovim danom vlada neka mešavina tugaljivosti jer se sutra vraćamo u stvarnost, i opuštenosti jer se ništa ne mora. Ne mora se presvući pidžama po ceo dan, ne mora se izaći iz kuće ili pričati o ozbiljnim stvarima. Najlepše je u krug, jesti, spavati, voditi ljubav. Svake nedelje bi trebale da se prave kiflice sa pekmezom i supa, da se završi čitanje knjige i odgleda kvalitetan film. Nadelja je kraljica hedonizma, ona po ceo dan leži na kauču, nogu dignutih na naslon i mašta o letu.

Tako da, poštovani gospodine Albahari, ne brinite, ima nas još koji znamo kako da iskoristimo te tračke starih vremena, kada je nedelja bila dan praznovanja i ne delanja.

 

.Aleksandra Radić.

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Wojciech kaže:

    Prelep opis, zapažanja… Post.
    Pozdrav! 🙂

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s