Duvao je vetar s juga.

 

Čulo se zvono na vratima. Spustila je šolju na stakleni sto. Na putu do vrata obilazila je stvari koje je sinoć bacila sa sebe na pod, ionako nikome nisu smetale.

Kad je otvorila vrata rekao joj je ljubazno „Dobro jutro“, videlo se da ga je mama lepo vaspitala. Izgovorio je to sa onim pravim kicoškim osmehom, dovoljno magičnim da su joj kolena neupadljivo klecnula, ali pokret je bio izgubljen  ispod spavaćice na banane. „Jesam li te probudio?“, pokušao je da se izvuče na šarm. U očima mu se videlo da mu je žao, možda zato što je stajao ispred njenih vrata u 8 ujutru ili zato što je mislio da joj je prekinuo neke divne snove, možda ih je prekinuo i sebi to jutro kada je morao da krene od kuće u 7.

Imao je stvarno lepe oči. Ne lepe na onaj klasičan način, onaj što svi vole, svetle, plave, veličine klikera staklenca. Bile su crne i tužne, sa borama koje su im davale osmeh, one prave radničke, pune života.

U ruci je držao paket. Videlo se da ga je nosio dugo, po šakama je imao usečene tragove od kesa. Mešale su se sa dubokim linijima života koje su mu presecale dlanove. Grube i pune života. Videla je scenu kako joj svojom hrapavom šakom sklanja pramen kose s lica, volela je te pažljive pokrete po površini obraza.

 

Pogledala ga je pažljivo i nakosila glavu. „Ne, ali hvala svakako“, i zatvorila vrata. Vratila se za sto i uzela šolju sada savršeno ohlađenog čaja. Davno je u njenom srcu ponestalo mašte, a ionako joj nisu trebale nove Zepter šerpe, kupila ih ranije od nekog drugog prodavca.

 

 

.Jelena Kikić.

4 thoughts on “Duvao je vetar s juga.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.