Svilene bube

Valentino – bajka duga pola veka

 

U periodu kada svetskim modnim pistama preovlađuju neo punk i futurizam i kada se vraća grunge moda devedesetih, pravo je uživanje gledati ženstvene i bajkovite modele modne kuće Valentino. Od Haute Couture kolekcije koja je letos prikazana u Parizu i koja odiše duhom vizantijskih dvorova, preko nove Red Valentino kolekcije inpirisane balerinama, pa do Pariške revije Ready to Wear, koja je donela neki novi pristup sa geometrijskim šarama, dizajneri ove renomirane dizajnerske linije oduševljavaju i potvrdjuju da su dostojni da naslede poslednjeg cara (Valentino: The Last Emperor), Valentina Garavanija.

Thandie Newton

 

Dok gledam ove kolekcije dođe mi da vrištim od uzbuđenja jer ne mogu da smislim dovoljno laskave rečenice koje bi opisale modele. Nema tih reči koje verodostojno mogu da opišu ova umetnička dela, a da se pri tom ne pretera u hvaljenju i beskorisnom kićenju reči koje su ništa naspram magije storene bojama, mateijalima i briljantnim ljudskim umom.

Koliko god detalja neki od modela imali ništa nije previše, jer je svaki na svom mestu i zajedno pričaju priče o nekim natprirodnim bićima.

Kao što fantastični romani i scenariji zahtevaju podjednako dobre kostime, tak ovi kostimi (jer nikako se ne mogu nazvati samo odevnim komadima) zahtevaju da se samo za njih napiše priča.

Vizantijske dvorkinje u strogo krojenim ogrtačima od tvida i brokata noću postaju nežne i graciozne muze bogova, koji na osnovu njihovih silueta i boja i tekstura tkanine stvaraju svet iznova.

 

Drevne Maje sakrile su tajnu bojenja tkanine bojom nastalom od sunca, zemlje i plodova prirode, tajnu veženja iglama tanjim od vlasi. Ove tajne brane ratnice u najlepšim odorama, zlatom okićene.

 

Grobljanske priče o devojčicama sa dugim kikama, koje su se igrale žmurke i zašle preduboko u šumu, u kojoj je raslo uvelo cveće.

 

I na kraju, prelazak leta u jesen i jeseni u zimu. Crne noći, zlatna svitanja i crveni zalasci sunca, pomešani sa belim pahuljama, suvim lišćem i svim onim bojama koje se prelamaju u kišnim pločnicima najlepših gradova.

 

Red Valentino s druge strane je knjiga bez kraja, koja se samo dopunjuje pričama o porcelanskim lutkama, marionetama i balerinama iz muzičkih kutija, koje noću ožive, a najbitnije nikada se ne ponavlja i ne može da dosadi.

 

Danas su glavni dizajneri Valentina Maria Gracia Ćiuri i Pierpaolo Picioli, dok je gospodin Garavani u penziji od 2008. godine. Put ove modne kuće se menja, dopunjuje i nadograđuje, a sigurno je da je ovo redak slučaj da je došlo do promene dizajnera, a da nije iz korena promenjen smisao i ideja stara već 50 godina. Glavni zaštitni znak oduvek je bila ta posebna nijansa crvene boje, brokat, čipka, karneri i raskošan vez. Već pola veka Valentino odiše mistikom i nekim izgubljenim prošlim vremenom koje vraća i oživljava kroz svoje kreacije.

 

Nema sumnje da je Valentino Garavani pucao na visoko kada 1960. godine pokrenuo svoju liniju, a isto tako nema sumnje ni da će njegovi modeli, a kasnije i modeli drugih dizajnera koji su radili za ovu kuću, zauvek ostati urezani u istoriju sveta.

 

Ove, trenutno aktuelne, kolekcije možete pogledati na www.valentino.com i na blog.redvalentino.com.

 

.Aleksandra Radić.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow us on Twitter

Like us on Facebook

Love us on Instagram

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: