Svilene bube

Berlinska nedelja mode

Iako je drugi po veličini grad u Evropi i smatra se jednom od glavnih gej metropola još od 1920.godine, Berlin i dalje ne uspeva da na svoju nedelju mode privuče velika i zvučna imena šou biznisa i industrije mode. Može se pretpostaviti da je razlog neposećenosti to što je održana paralelno sa Nedeljom visoke mode u Parizu, tako da joj modna javnost nije bila dovoljno posvećena ni ove godine.

Kao i sam grad, i nedelja mode u Berlinu, orijentisana je ka novom i različitom, pa tako predstavlja jedan od najboljih događaja za nove dizajnere.

U periodu od 2. do 5. jula svoje kolekcije za proleće/leto 2014.  predstavilo je oko 70 dizajnera iz petnaestak različitih zemalja, a Svilene Bube za Vas izdvajaju najupečatljivije momente.

U prvim redovima i na žurkama posle revije mogli su se videti  Mischa Barton, Stella Mccartney, i fantastični Pharell sa  Robin Thicke – om… Kako slabo poznajemo zvezde u Nemačkoj, spomenuću vam samo da su fudbaleri poveli svoje supruge (npr. Boris Becker), i da je prisustvovao jedini gradonačelnik koji javno priznaje da je gej – gradonačelnik Berlina.

Ova nedelja mode imala je dosta  inovativnih momenata, kao što su revije za one sa oblinama, afrički dan, dizajneri koji umesto top modela otvaraju svoje revije, ali i prezentacija modnih filmova koji su povezali nedelju mode sa najvećim kulturnim simbolom Berlina – filmskim festivalom. Ispostavilo se da to nije bilo dovoljno da zaseni reviju visoke mode u Parizu.

Počnimo brz pregled sa jednom damom iz Austrije. Kreatorka Lena Hoschek prikazala je kolekciju  inspirisanu baštenskim žurkama američkih domaćica iz pedesetih. Nimalo inovatnivno, ali beskrajno lepo i slatko.

lenahochek-horz

Marcel Ostertag je heroj koji je umesto top modela otvorio svoju reviju. Kombinacijom pastelnih lepršavih materijala sa metalik detaljima on postiže odličan efekat seksipilne i jake žene. Deo revije je prošarao džangl printom, ali to mi se nije dopalo koliko ovo na fotografijama ispod.

marcelostertag-horz

Kako bi se osetio pravi vajb Berlina, tu je i dizajnerska zvezda iz tog grada – Kilian Kerner. On je proslavio desetogodišnjicu svog rada i počastio svoje modele tako što ih je umesto u štikle obuo u patike! Uz živu muziku na reviji, modeli su prošetali psihodelične crno bele printove i svetlo plave kombinacije sa dodirom metalik sjaja. Prilično avangardno, ali nosivo – ako ste na rejv svadbi.

kilian2-horz

Anja Gockel je redovna na Berlinskim nedeljama mode. Ove sezone preporučuje zebra stajling, ali je izvlače aksesoari za kosu koji daju kreacijama upravo ono što im treba – nešto novo.

anjagockel3-horz

Melem za oči mi je bila revija Aleksandre Kiesel iz Berlina. Ona je u julu 2011. godine dobila nagradu kao najbolja mlada nada Berlinske nedelje mode, odlukom žirija na čijem je čelu bio Marc Jacobs. Ova mlada dama danas dosta putuje i uči, i čini se da je jedna od Džejkobsovih ljubimica. Njena lolipop kolekcija miriše na leto!

kiesel-horz

Studenti fakulteta primenjenih umetnosti u Berlinu imali su priliku da prikažu svoje modele na zajedničkoj reviji. Tako je Berlinska nedelja mode postigla svoj primarni cilj – afirmaciju mladih kreatora.

studentiberlin-horz

Koliko god delovalo da Berlin neće nikad biti ono što su Pariz i Milano u modi, on je baš ono što uvek treba modi. Berlinska nedelja mode je avangarda, bunt, kreativnost i mladost u jednom!

.Angelina Popović.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on July 19, 2013 by in Odelo čini čoveka!.

Follow us on Twitter

Like us on Facebook

Love us on Instagram

There was an error retrieving images from Instagram. An attempt will be remade in a few minutes.

%d bloggers like this: