Analiza fotografija ziljavih klinki sa interneta

Od kada je masovno rasprostranjen, neosporivo je da je internet napravio senzaciju i ogroman pomak u razmeni i dostupnosti informacija. Naravno, kao što je to slučaj sa svakim revolucionarnim izumom, sem gomile dobrih, internet ima i svoje loše strane.

Naime, internet je doveo do toga da je svako ko je uspeo da od štapa i kanapa skrpi monitor i tastaturu i da sebi obezbedi iole brz internet protok, time dobio i moć da se besplatno javno oglašava, kači svoje misli, slike, video i audio snimke.

komp

Mi ćemo se danas baviti jednom posebnom grupom, a posebna je zbog toga što je jedna od najbrojnijih, a istovremeno i najiritantnijih, a to su ziljave klinke (Vukajlija, 2010).

Predstavićemo vam neke od školskih primera slika ziljavih klinki obrađenih u fotošopu. Analiziraćemo stil pisanja kao i poruku koju smatramo da su dotične umetnice želele da pošalju.

 

1. Prva po redu je ova veoma mlada devojka, nismo sigurni da li je punoletna, ali očigledno je da je već naučila štampana slova ćirilice i latinice, iako ih još uvek pomalo meša.

zvekete

ŠTA JE PISAC HTEO DA KAŽE:

Mojne – Da me – Nerwirasx – Da ne bi – Bilo – Zwekete

Upotreba sh, zh, ch i tj umesto š, ž, č i ć viđa se još od prvih soba za čet u Srbiji, a nastala je usled potrebe da se ne koristi takozvana “ošišana“ latinica. Ova slova su kasnije iz nepoznatih razloga u Srbiji evoluirala u sx, zx i cx. Ipak, omiljeno i široko rasprostranjeno je w umesto v, koji je 2010. godine u više navrata doveo do pada servera u sedištu Fejsbuka jer je svaka druga tinejdžerka ime menjala u Swatka Mawa, te je osnivač Fejsbuka Mark Zukerberg redovno dobijao fraseve. Ovaj fenomen je još uvek neobjašnjen. Naime, lingvisti se raspravljaju – jedni tvrde da su maloletne devojke želele da što duže zadrže duh detinjstva, misleći da će korišćenjem takozvane modifikovane abecede pokupiti simpatije. S druge strane, drugi smatraju da su ove tinejdžerke revolucionarne, odvažne umetnice koje se ne boje da menjaju svet oko sebe pa i čitavo tkanje stvarnosti, uključujući i abecedu. Primetimo još i da se reči nalaze jedna ispod druge, svaka napisana velikim slovom, što pripisujemo pesničkoj slobodi mlade umetnice.

Mojne je šatrovačko od “nemoj“, izraz postao dodatno popularan nakon hita Ane Kokić, ‘’Mojne mala’’. Korišćenje šatrovačkog  govori nam da je u pitanju opasna cura, sa kojom se nije šaliti. To je uostalom i cela poruka – ukoliko je neko iznervira spremna je da uzvrati. Nismo sigurni ko to nervira ovu devojčicu. Da li joj je nastavnica matematike zaključila trojku na polugodištu ili joj je bivša drugarica smuvala bivšeg dečka na rođendanu dok su igrali masne fote, ostaje nepoznato. Ono što je sigurno je to da će biti ‘’zwekete’’. Taj izraz, čije poreklo i značenje ni CIA još nije uspela da utvrdi, ali činjenica je da se masovno koristi u rečniku srpskih tinejdžera.

 

2. Sledeći eksponat je vrlo zanimljiv, u pitanju jeatraktivna devojka u klasičnoj ‘’spremna za šetnju po glavnoj ulici’’ pozi.

FYXO

ŠTA JE PISAC HTEO DA KAŽE:

FYXO, ZA TEBE SAM OSTROG!

Kako uopšte i analizirati jednu ovako duboku misao? Poruka je očigledno upućena suparnici našeg eksponata, fyxi koja joj se verovatno na neki način zamerila, ili je to jednostavno uopštena poruka svim fyxama ovog grada/države/sveta.

Ni ovde lingvisti nisu uspeli da zaključe da li je Y u ‘’fyxo’’ tu lukavo smešten kako bi cenzurisao psovku te prevario Zukerberga da ne bi ugasio Fejsbuk profil, ili devojka jednostavno nikad nije naučila da se ćirilično i latinično U razlikuju.

Sada dolazimo do genijalnog dela ovog eksponata. Naša fyxa očigledno smatra da se po nečemu izdvaja od ostalih fyxi, jer, zaboga, ona je za njih Ostrog! Kao što znamo Ostrog je manastir Srpske pravoslavne crkve smešten na planini Ostroška greda u Crnoj Gori. Niz drugih reči i ličnih imena mogao je da se nađe ovde u rečenici umesto reči ‘’Ostrog’’, ali ne, naš eksponat ciljano udara na srpski ponos, ljubav prema Bogu, poštovanju religije, ‘’Ostrog’’ ovde označava nešto moćno, neiskvareno, večno, nešto što se očigledno bez ikakve sumnje izdvaja od drugih. Sasvim je jasno da svako ko pročita ovu poruku mora momentalno osetiti strahopoštovanje prema ovoj devojci.

 

3.    Ovaj eksponat bio je vrlo blizu da postane naš favorit. Briljantno je uklopila sve elemente – taman ten, plave oči, iscrtane obrve, pirsing na donjoj napumpanoj usni, svetlosni efekti, ‘’tetovaža’’ na ruci, ruža. Uistinu, devojka za primer.

ZWEKETE2

ŠTA JE PISAC HTEO DA KAŽE:

Dok smo su se prethodna dva eksponata bavila prozom, ova fotografija sadrži ne jednu, već čak dve(!) pesme, od kojih je svaka malo umetničko delo za sebe.

AKO TI JE DO MENE STALO – CUVAJ ME KO SVOJE OKO MALO – AKO TI DO MENE NIJE STALO – ODE GLAVA BUDALO! – ZWEKETE!!!! ZWEKETE!!!

Prvi deo pesme nas lažno uljuljkuje u osećaj sigurnosti da se radi o romantičnoj pesmi upućenoj voljenoj osobi. ‘’Cuvaj me ko svoje oko malo’’ poručuje pesnikinja, reči koje će lako izazvatii i najtvrđe srce da se istopi. Ali, već u trećem stihu očekuje nas snažan kontrast, nagli preokret u radnji! Pesnikinja preti smrću onima koji je ne vole, uz nezaobilazni uzvik ‘’zwekete’’ koji smo već ranije analizirali. Možemo samo da zaključimo da će se izraz ustaliti u srpskom jeziku, te da će ući u čitanke u rekordnom roku (s obzirom na to u kom smeru nam srlja prosveta).

Dobro znam da mi nisi veran – I da sa drugom krevet delis – Ali vraticu ti istom merom – Spavacu sa tvojim kerom.

Još jedna besna preteća poruka pesnikinje, ovog puta upućena, pretpostavljamo, sadašnjem dečku, koji joj, avaj, nije veran, a ona je toga svesna. Ipak, kako neverni Kazanova ne bi pomislio da će mu ostati dužna, ona najavljuje osvetu, preti da će i ona njega prevariti i to ni manje ni više nego sa njegovim najboljim prijateljem – psom! Dakle imamo i elemente zoofilije u ovoj pesmi, što pozdravljamo kao nešto veoma hrabro i progresivno. Pesnikinja genijalno izjednačava ljubavnicu svog dečka sa životinjom, kako bi ih oboje dodatno unizila i, po našem mišljenu, ona u tome masetralno uspeva.

 

4.    Za kraj smo sačuvali našu apsolutnu miljenicu, mladu Ruskinju koja je od malih nogu imala sreće da joj roditelji mogu priuštiti sve što poželi. Tako ona sa zlobnim posprdnim osmehom gleda u kameru fotoaparata držeći I-phone i I-pad. Ostaje jedino nejasno zašto, ako zaista ima toliko novca, ova ruska porodica kači tepihe na zidove umesto tapeta.

2eds64x

ŠTA JE PISAC HTEO DA KAŽE:

Ja bogata – A ti govno

U pitanju je haiku poezija. Poruka pesme je potpuno transparetna: ako nemaš novca, ne vrediš ništa u životu, tj. vrediš koliko i izmet. Mi u redakciji aplaudiramo ovoj devojčici što tako mlada shvata koje su prave vrednosti u životu.

Zaključak: 

Ono što je zajedničko za naše eksponate je potreba da budu ‘’opasne’’. Nije ni čudo, s obzirom na to koliko je svet (oduvek bio) surov prema ženama. Ove mlade osobe jednostavno žele da se dokažu i poruče da nisu krhke devojčice već ravnopravne u borbi za svoje mesto pod suncem. Želimo im u tome svu sreću. Ko zna, možda vrlo uskoro neki od ovih stihova na Fejzbuku zamene već zastarele citate Ive Andrića, Dušana Radovića I Mike Antića-

 

.Nina Ječinac.

3 thoughts on “Analiza fotografija ziljavih klinki sa interneta

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.