Sve su žene lažljive ku*ve!

Pa tako i ova devojka sa splavova koja je pre nekoliko dana proglašena nestalom, i za kojom smo tragali po Facebook-u i Twitter-u. Dajte da je razapnemo na neki stub, da se okupimo i gađamo je kamenjem. Eventualno spalimo. Ne zaslužuje našu pažnju jer kako prenose mediji ona je silovanje izmislila. Baš nas briga, imamo danas koga da osuđujemo i kome da se smejemo.

Kritično je kako naši mediji senzacionalistički pristupe temi. Ide veliki naslov “Manekenka izmislila silovanje” i onda dalje u tekstu piše, iako nije utvrđeno da je silovana, ona ima povrede lica i pronađena je u lošem zdravstvenom stanju, a o tome možda, u nekom sledećem broju.

Da li će neko pisati o tome kako je bilo njenim roditeljima i najbližima dok su čekali da se pojavi neka vest o tome gde je ona. Kako im je bilo kad su je nakon drame o nestanku proglasili lažovom? Da li ćemo saznati koja ju je muka naterala da šalje svom dečku poruku da ide negde daleko. Najverovatnije ne.

Mediji gladni senzacije vest o pronalasku devojke prenose, ali umesto da ostave istrazi da utvrdi šta se zaista desilo, krupnim slovima pišu kako je devojka izmislila silovanje, a zanemaruju ili tek između redova spominju to što jeste imala vidljive povrede na licu.

Kako je Srbija po broju komentara na internetu i Youtube-u prva (moj utisak), svi su jedva dočekali da ispod teksta o lažnom silovanju dopišu: “Kurva, laže“, “Pa naravno da laže kad je žensko” i slično.

Naučeni smo da su žene lažljive, prevrtljive i iskvarene. Treba im neko da ih ukroti, smiri. Čvrsta muška ruka. Ako ne da je siluje tako bezobraznu i oskudno obučenu, onda da joj da par šamara i ukrasi je modricama. To je patrijarhat koji ima svoju hegemoniju u medijima. To je i dalje naša društvena svest. Na ovim prostorima se i dalje misli da do silovanja dolazi samo ako si oskudno obučena i ako izazoveš napadača svojim ponašanjem.

Feministička kritika odavno je utvrdila osnovne predrasude o silovanju (kojeg ovde navodno nije bilo):

– Silovanje se ne događa samo ženama koje se nedolično oblače ili ponašaju. Žrtve silovanja su i žene koje smatra društvo pristojnim, ali im nakon silovanja to isto društvo lepi etiketu koja dodatno traumatizuje.

– Silovanje se ne dešava uvek u mračnim ulicama, češće je to od strane ljudi koji su nam na neki način bliski i koji imaju lakši pristup žrtvi.

– Godine i izgled žene nisu ono što odlučuje silovatelja na taj čin, njemu je potreban dokaz moći i on ga silovanjem stiče.

Kao i kod nasilja u porodici, najbitnije je baviti se onime što za sad možemo da ispravimo, a to je naš stav nakon ovakvog događaja. Kao i svakoj žrtvi nasilja treba da pružimo podršku i toplu reč, jer niko nije izabrao da bude u takvoj situaciji. I ukoliko se nije desilo silovanje, mediji su to silovanje odradili pa će za mene ona ostati devojka koja je nakon što je pronađena u Resniku, silovana od strane novinskih naslova i komentara malograđana.

.Angelina Popović.

Advertisements

4 Comments Add yours

 1. Iva kaže:

  Facebooku i Twitteru…ako dopustite? Slažem se s tekstom, ali pazite na pravopis. 🙂

  1. svilenebube kaže:

   Hvala Iva 🙂
   Mi nekako mislimo da se nastavak odvaja ako rec nije napisana na srpskom.

  2. svilenebube kaže:

   Evo proverili smo 🙂 Zbog sebe, a i drugih. Srpski jezik transkribuje strane reci pa bi trebalo Fejsbuku i Tviteru… Malo bzvz zvuci ali tako je 🙂

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s