Zašto se oni plaše braka?

Večna tema muško ženski odnosi. Sanja Marinković da me vidi sad, bila bi ponosna što o tome pišem, iako njoj nikad na pamet ne padne da pre emisije pročita neko istraživanje kao njena koleginica Snežana Dakić Mikić, koju moram pohvaliti (!) jer ona ili njeni saradnici ponekad ubace  relevantna svetska naučna istraživanja i približe ih narodu.  Sanja nula, Sneki jedan (verovatno više volim Sneki jer se i ona loži na modu koliko i mi sa Svilenih buba). Meni omiljena emisija na temu muško ženskih odnosa je ona sa trećeg kanala iz devedesetih. Pronašla sam je nedavno na YouTube-u, i beskrajno uživala. Tri mladića se takmiče da osvoje srce devojke ali samo na intelektualnom nivou, jer im ona postavlja pitanja, a sve ih deli veliki paravan. Tek na kraju se upoznaje sa mladićem koji ju je najviše oduševio svojim odgovorima. Gde su, šta rade te emisije danas kad smo otuđeniji nego ikad?!

 

 

Ostavimo se televizije, idemo na zabavu pravu. Pokušavam da saznam zašto žene danas tako romantično i opsesivno žele brak i decu, a zašto ovi divni muškarci koji su svakog dana sve lepših tela, (da ne spominjem, sve su smešniji u odabiru pravog YouTube klipa i pravog smajlija dok muvaju devojke) beže od veze i nedajboženikom braka?!

torta

Kako kaze Republički zavod za statistiku, devojke u Srbiji danas se udaju sa prosečno 26 godina. One do tada, pre nego što postanu supruge, uglavnom iza sebe imaju školovanje i već neko radno iskustvo. U brak ulaze smatrajući da će biti jednake sa svojim mužem ceo život. Stari ideal partnerstva zamenjen je idealom bračne jednakosti. Mnoge  žene osećaju da ih zarada stavlja u jednak položaj sa muškarcem i omogućava kvalitetan brak.

tpunk

Iako treba izdržati i psihički i fizički kućne poslove, brigu o deci i biti zaposlen, danas je većina udatih žena odlučna u tome da ima svoj posao. Razlozi su mnogi.

Žene su naučene od ranih feministkinja da će uvek biti “drugi pol”, ukoliko same nisu ekonomski nezavisne. Gledale su svoje majke kako traže novac od svojih muževa i gledale kako se te iste majke ne pitaju kako će se i na šta porodični novac trošiti. One žele drugačiji život.

Prema istraživanju iz 1997. godine dolazimo do zaključka da brak i nije baš tako egalitaran koliko mislimo (Yalom 2002). Ovo istraživanje je rađeno po uzoru na ono koje je vodio sociolog Jessie Bernard u The Future of Marriage 1972. godine. Podaci istraživanja kažu da je „njegov“ bračni život, bolji od „njenog“ bračnog života. Muškarci imaju mnogo pozitivniji pogled na brak od svojih supruga.  Na osnovu intervjua, anketa, ličnih procena zaključeno je da muškarci koji su u braku ređe iskuse mentalne bolesti, ređe izvrše samoubistva i ređe imaju depresije. Žene, naprotiv, kada su slobodne, znatno su boljeg mentalnog zdravlja!

tpusi

Oba pola su se složila da žena iskusi veću količinu stresa zbog svojih obaveza u karijeri i porodici i da žene više vremena posvete vodeći brigu o deci, ostarelim roditeljima i bolesnim članovima porodice. Kada se parovi razvode, žene su te koje gube više u pogledu finansija. Generalno, žene imaju 25% manju platu od muškaraca i posebno je težak slučaj kada ženi pripadnu deca nakon razvoda kao što najčešće i biva, a muž odbija da plaća alimentaciju. Isto tako, primećeno je da se udovice ređe od udovaca upuštaju u nove brakove, isti je slučaj i kada je po sredi ulaženje u naredni brak nakon razvoda (Bernard navedeno prema Yalom 2002:356).

toniona

Sve ovo deluje prilično poražavajuće, ali žene su, ako analiziramo  popularnu kulturu potrošačkog društva (odnosno emisije one dve dame koje sam spomenula na početku) i dalje one koje više od muškaraca insistiraju na bračnom životu. Je l’ vam sada nešto jasno?! Nije ni meni. Izgleda da nedovoljno objašnjavamo muškarcima u kolikoj su prednosti ako imaju ženu pored sebe. Što bi Areta Frenklin rekla, sve što nam treba je samo malo rispekta! Ali i malo ubeđivanja, malo truda… Dobro, puno truda i puno ubeđivanja, sada kada znamo da smo mi te koje teže podnosimo bračno putovanje.

.Angelina Popović.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.