Jelena Stefanović, dizajnerka – Lekcija mode i stila

Ona je kostimografkinja i modna dizajnerka. Živi i radi u Beogradu i želi da žene koje nose njene modele budu nenametljivo elegantne i sofisticirano seksipilne. U tome, naravno, uspeva jer zna kako da istakne svu lepotu ženskog tela (naročito haljinama), ali i da napravi garderobu koja je prijatna i nosiva u svim prilikama. Jelena Stefanović odbacuje sve nepotrebne detalje, akcenat stavlja na jasan kroj, a posebnu pažnju poklanja kvalitetnim prirodnim materijalima. Na nedavno održanoj Nedelji mode u Beogradu prikazala je kolekciju L’hemispheric za jesen/zimu 2013. i još jednom dokazala da originalnost i jak lični stav nikada ne izlaze iz mode.

Vaše kreacije prepoznatljive su po svedenosti i minimalizmu. Da li to znači da ste pristalica filozofije “manje je više”?

Raduje me da se žene koje nose moje modele osećaju ženstveno, ležerno i jednostavno, a da su istovremeno jedinstvene u svom okruženju i da se izdvajaju iz gomile. Mislim da je filozofija “manje je više” donekle primenljiva. Nešto što na prvi pogled deluje svedeno i jednostavno često je produkt veoma dugog procesa eliminisanja, sažimanja, pročišćavanja i često je konstruktivno mnogo teže to izvesti nego neke deskriptivnije modele. Volim minimalizam u mnogim sferama umetnosti, a u svom radu težim tome jer volim da u par crta postignem suštinu dobrog izgleda. Pristalica sam te filozofije u smislu da smatram da ni u čemu ne treba preterivati jer se dobije uglavnom suprotni utisak od skladnog i lepog.

Dugo se bavite kostimom. Koliko je to uticalo na Vašu karijeru modnog dizajnera i koliko Vam je pomoglo ili odmoglo?

Kostimografija je moje primarno zanimanje i prva ljubav. Veliki uticaj na mene imao je i rad za domaće modne kuće i u modnoj industriji. Sam rad na filmskim ili pozorišnim kostimima i rad na modnoj kolekciji je toliko različit da ne vredi ni započinjati poređenje. Ono što je sigurno je to da mi je pomoglo da razgraničim šta je kostim, a šta savremeno odevanje i u tom smislu stvaram odeću koja je zaista nosiva. Možda bih mogla da izdvojim rad sa glumcima, koji me uvek jako raduje i inspiriše, kao jedan od najbitnijih procesa u stvaranju kostima za određeni lik. Mislim da je saradnja sa glumcima koji oblače moje kostime veoma uticala na moje odnose prema ljudima koji nose moje modele.

Šta Vas najviše inspiriše i nagoni da stvarate?

Sve oko mene: ljudi, priroda, igra svetla. Zatim putovanja, muzika, film, fotografija, arhitektura, skulptura…Sve ono što u meni izazove neku jaku emociju.

Kako izgleda kada Vam se “upali lampica”? Da li odmah imate celokupnu sliku modela pred očima ili se ona menja i nadograđuje dok je stavljate na papir?

U kreativnom procesu nema pravila. Nekad se javi skoro zaokružen model, a nekad se razvija iz velikog broja skica. Često je to samo utisak ili osećanje koje želite da postignete, a kome zatim stremite kroz mnoge skice i rad u krojačnici, a često je prirodni nastavak prethodnog istraživanja i rada na određenoj temi.

Da li se tokom godina Vaš modni senzibilitet menjao?

Naravno, i to je potpuno prirodno. Godinama sam se i sama menjala i sazrevala, menjale su se sfere interesovanja, pa je shodno tome i moj umetnički izraz sazrevao.  Kad danas pogledam svoje prethodne radove jasno vidim da ih je radila ista ruka, ali je proces razmišljanja bitno drugačiji i to je jako zanimljivo pratiti, jer se razvoj odvijao i u pojedinačnim komadima i u kolekcijama kao celinama.

Kako biste opisali  Vaš lični stil odevanja?

Nisam opterećena trendovima ni privatno  ni u svom radu, ali mislim da jeste važno biti informisan i pratiti modne tendencije, tako da i sama volim da nosim ono u čemu se osećam najprijatnije i najudobnije shodno trenutku. Volim dobre cipele i dobre detalje, kao što je na primer sat.

Šta mislite o takozvanoj uličnoj modi? Gde mladi najviše greše?

Veoma je zanimljivo pratiti kako ulična moda utiče upravo na modne tendencije. Ulična moda pre svega nameće pitanje ličnog stila i upućuje mlade na to kako da izgledaju dobro a da deluje kao da se nisu mnogo trudili  Kod nas toga najviše manjka i nekako svi izgledaju isto. Mislim da kod nas mladi najviše greše u toj neverovatnoj uniformisanosti i slepom praćenju aktuelnih trendova bez ikakvog ličnog pečata ili kritičkog mišljenja.

Rad kog dizajnera najviše cenite i zašto?

Od stranih dizajnera trenutno najviše volim Hajdera Akermana zbog senzibiliteta, istančanog valerskog odnosa boja, briljantnom tretiranju svile; Aleksandra Vanga  i Helmuta Langa zbog inteligentno krojenih “kul” komada koji koketiraju sa uličnom modom, Stelu Mekartni zbog stila života, ležernosti i zabavne, ženstvene mode i brend Balenciaga zbog neverovatnih konstrukcija i izrade.

Kako vidite našu domaću modnu scenu? Šta fali, a čega ima previše?

U Srbiji zaista ima jako puno talentovanih dizajnera koji se uz puno rada i truda bore da opstanu. U tom smislu nam kreativnosti i talenta ne manjka. Ekonomska kriza mnogo utiče na modu, te nam je veoma teško doći do kvalitetnih a pristupačnih materijala, troškovi proizvodnje su veoma veliki, a kupovna moć stanovništva sve manja. Uprkos tome entuzijazam i dalje postoji.

Ekonomska kriza utiče na sve oblasti života, pa i na modu. Prema Vašem mišljenju, kako jedna mlada devojka bez previše novca ipak može da bude moderna i lepo obučena? Na šta Vi najviše obraćate pažnju?

Da li će neka devojka biti više ili manje ukusno obučena ne zavisi toliko od količine novca uloženog u tu odevnu kombinaciju koliko od toga da li ta devojka ima ili nema stila. Stil ne podrazumeva samo odevanje, već i način života uopšte, tako da u pronalaženju stila treba krenuti najpre od preispitivanja sebe samog. A za dobre odevne kombinacije nije potrebno mnogo novca već par kvalitetnih komada koji se uspešno i lako kombinuju više sezona.

.Slavica Dugošija.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: