Androginija featuring: Andrej Pejić

On je dečko punih usana, porcelanskog tena i duge plave kose, bavi se modelingom, a mediji ga proglašavaju trenutno najboljim ženskim modelom.

Prvi put sam ga spazila na modnoj reviji Žan Pola Gotijea (Jean Paul Gaultier) koja je bila posvećena najvećoj muzičkoj divi našeg doba – Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse). Nosio je kratku haljinu koja mi nije delovala kao nešto što bi Ejmi nosila, ali bez obzira na to, oduševio me je, i postala sam njegov “verni fan” iako mi je na početku sve to delovalo pomalo bizarno.

U intervjuima koje sam pogledala, on deluje veoma umiljato i ženstveno i teško mi je da, dok ga slušam i gledam poverujem u to da je muškarac. O svom seksualnom opredeljenju ne govori, a to nije ni tema ovog puta. Nije tema ni njegovo poreklo, kao ni to da je proveo detinjstvo u izbegličkom kampu u blizini Beograda, jer je izbegao sa majkom i bratom iz Bosne (Tuzle) 1991. godine.

Tema je fenomen androginije.

Šta je androginija?

“Pod androginijom podrazumevamo podjednaku izraženost maskulinih i femininih osobina” kaže Sandra L. Bem u “The measurement of psychological androgyny”.

Upravo to je Andrej Pejić. Ono što su nekada bili Princ, Boj Džordž ili kod nas Oliver Mandić. Andrej danas pozira magazinima i kao muško i kao žensko i drži modni svet u šaci, dok javnost često šokira svojim novim fotografijama.

Na internetu je nedavno bilo popularno glasanje o tome da li je haljinu Žan Pola Gotijea bolje nosio Andrej na reviji u Parizu, ili Rijana na dodeli Gremi nagrada (Grammys). Pobedio je Andrej. Ubedljivo.

Verovatno su glasali Kinezi. Kod njih je androginija toliko normalna pojava, da je često nemoguće odrediti u zaljubljenom paru koji šeta ulicama Pekinga ko je muško a ko žensko. Kineska vojska (kako pišu kineski mediji) ima puno problema sa muškarcima koji su danas osetljiviji nego ranije, te su tako zabranili vojne vežbe kada je temperatura iznad 32 stepena celzijusa, kako vojnici ne bi padali u nesvest. Na Tajlandu se uskoro očekuje legalizacija, odnosno dobijanje pravnog statusa androginih osoba. Kad odete na Tajland (jednom) na prijavi imigranata možete izabrati u koloni pol i opciju drugo, pored opcija muško i žensko.

Socijalni antropolozi smatraju da androginost nije biološki određena, a nije ni sinonim za seksualno ponašanje ili seksualne preferencije. Dakle to što devojčice nose kratku kosu i široku odeću ne mora automatski da znači da su homoseksualnog opredeljenja. I obrnuto! Kako kod androginih osoba ne dominira ni jedan set osobina, one imaju sposobnost da se na najbolji način prilagode situaciji u kojoj se nađu. Sandra L. Bem (1977) daje primer situacija kada androgina osoba koristi svoje feminine strane i ispoljava senzitivnost i toleranciju, dok u drugim slučajevima koristi asertivnost i puna je inicijativa, što je karakteristika maskulinih crta koje poseduje. U mnogobrojnim istraživanjima (koja sada neću posebno navoditi), zaključeno je da androgine osobe imaju veće socijalne veštine, da su uspešnije u poslovima koje obavljaju i da su zadovoljnije svojim životom, manje depresivne i imaju više samopoštovanja od osoba koje sebe određuju kao izrazito feminine ili maskuline. Autori poput Woodhilla i Samuelsa su primetili da postoji i negativna strana osoba koje su androgine, takozvana “negativna androginija” koja se ogleda u pojavi osobina kao što su sebičnost, impulsivnost, submisivnost i agresivnost.

Kao alternativa stilovima života, androginija dobija sve veći broj svojih pristalica. Zagovornik sam ideje da nećemo postati jednog dana svi isti pol, jer je to biološki nemoguće i potpuno je sumanuto. Istini za volju, budućnost nam pruža šansu da lakše budemo ono što želimo da budemo i da izgledamo onako kako se to nama dopada. Zato i ne treba da se plašite svojih maskulinih osobina ukoliko ste žena, ili feminine strane ukoliko ste muškarac. Androginija nam donosi oslobođenje od predrasuda i rodnih stereotipa, i omogućava ženama da postanu emotivno stabilnije, a muškarcima da slobodno izražavaju svoje emocije. Ukratko sa androginijom dolazi vreme kada će muškarci plakati više, a žene manje.

.Angelina Popović.

Једно реаговање на “Androginija featuring: Andrej Pejić”

  1. […] predstaviti današnju temu. Nismo uspele da nađemo kvalitetne Bosanske modne dizajnere, top model Andrej/Andreja poreklom iz Tuzle je već bio tema našeg bloga, pa smo udahnule duboko, prošetale do kuhinje i […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: